Yngvild Ingels dringt aan op volledige doorlichting van Directie Bescherming van de federale politie

Door Yngvild Ingels op 14 juli 2021, over deze onderwerpen: Politie
Yngvild Ingels

De laatste weken lopen de incidenten bij de dienst Bescherming van de federale Politie (DAP) weer stevig op. De vakbonden en enkele personeelsleden bevestigden reeds dat een groot personeelsverloop de dagelijkse werking van de dienst stevig zou verstoren. Yngvild Ingels pleit voor een dringende audit. “Anders zullen de problemen zich blijven opstapelen.”

Op 24 juni kwam aan het licht dat door een permanent personeelstekort de dienst zijn dagelijkse taken niet behoorlijk kan uitvoeren. Zo was er in de periode waarin de DAP instond voor de bewaking van Marc Van Ranst, die bedreigd werd door Jürgen Conings, bij momenten geen personeel ter beschikking om andere staatshoofden te beschermen die op bezoek kwamen in ons land. Enkele dagen later, op 28 juni, rapporteerde de pers over een schietincident in de politiekazerne in Etterbeek. Daar zouden twee politiemensen van de DAP na de uren de schietbaan hebben beschadigd met een wapen. Nog geen maand later lezen we dat een schietinstructeur van de DAP veroordeeld werd voor stalking, diefstal en verboden wapenbezit en dat de man daags na zijn veroordeling zijn collega’s in de kazerne is gaan intimideren met een wapen.

Minister steekt kop in het zand

Tijdens de commissie Binnenlandse Zaken van 30 juni trachtte Yngvild Ingels antwoorden te krijgen van minister Verlinden over het personeelstekort bij de DAP en het schietincident in de politiekazerne van Etterbeek. De minister erkende het capaciteitsprobleem dat al jaren gekend is bij de federale politie maar stak haar kop in het zand over de vraag omtrent het schietincident.

Open Vld heeft geen oren naar audit

De vraag van Yngvild Ingels aan de minister om een audit door te voeren voor de dienst ligt al op tafel sinds januari. Open Vld-Kamerlid Tim Vandeput had daar alvast geen oren naar. Zo stelde hij dat “als we in elke dienst waar er iets scheelt een audit moeten laten uitvoeren, dat dat er veel zullen zijn”. “Maar alleen zo kunnen we nagaan wat er aan de hand is, anders zullen de problemen zich blijven opstapelen”, reageert Yngvild Ingels, “De dienst Bescherming van de federale politie oefent zeer belangrijke opdrachten uit. We hebben er dus juist alle belang bij om deze situatie te evalueren, aan te pakken en toekomstige problemen te voorkomen. Vandaar mijn oproep om de dienst van kop tot teen door te lichten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is