Eerste waarschuwing al op 10 juli

België ontving de eerste waarschuwing van het European Flood Awareness System over het overstromingsgevaar al op zaterdag 10 juli. De dagen nadien volgden er nog 24 alarmsignalen. Toch liet men een belangrijke stuwmeer pas leeglopen op woensdag 14 juli en werden de eerste evacuaties in heel wat Waalse gemeenten pas uitgevoerd op donderdag 15 juli.

Hulpverlening nu prioritair

“Die vragen situeren zich zowel op het Waalse als het federale beleidsniveau. Een diepgaand parlementair onderzoek na de zomer dringt zich dus op. Hulpverlening is nu prioritair en het is ongepast nu betrokkenen naar het parlement te roepen. Alle handen zijn nu nodig op het terrein. Met het Waalse luik bemoeien wij ons uiteraard niet. De federale aspecten van de aanpak moeten echter ook grondig onderzocht worden met het oog op het nodige beleidswerk”, zegt fractievoorzitter Peter De Roover.

Parlementaire onderzoekscommissie nu meer aangewezen

Hij nodigt zijn collega-fractievoorzitters dan ook uit om de formule van een parlementaire onderzoekscommissie ernstig te overwegen. De ervaring met de Bijzondere Coronacommissie leert dat intensief parlementair werk beleidsmankementen kan blootleggen maar dat de formule van de ‘bijzondere commissie’ beperkingen kent die hinderlijk waren bij het uitwerken van het eindrapport. “Vandaar dat een parlementaire onderzoekscommissie nu wellicht meer aangewezen is”, meent De Roover. Hij vraagt de agendering van dit punt op de eerstvolgende Conferentie van Fractievoorzitters.